See Europe – Да се погледнем отстрани!

Как изглежда България в западните медии?

Изоставените деца на България (част 5 от 5)

leave a comment »

Източник: BBC
Дата: Юни 2008 г.
Автор: Kate Blewett

Толкова много изоставени животи. Тук ли ще свъшат Тодор и момчетата, които са оцелели от Могилино?

Когато видях ужасното състояние на румънските „институции“ в началото на 90-те години, беше лесно да се обвинява режима на Чаушеску. Но България е модерна европейска нация, която е имала почти 20 години време да се отърси от наследството на комунизма. Европейският съюз направи приемането на Румъния условие за подобряването на нейните „институции“, но такова условие не беше поставено за членството на България, въпреки че едно на всеки 50 деца в България расте в „институция“. Повече от всяка друга страна в Европа.


Колко още Дидита и Милановци ще бъдат зарязани докато България започне да се грижи за най-уязвимите си деца? Колко още Васки и Стояновци трябва да умрат преди складовете за изоставени да бъдат минат в учебниците по история.

В отговор на нашето разследване, българското правителство избегна директна критика към Могилино, но излезе с по-широко изявление, в което се твърди, че „деинституционализирането на децата стои високо в нашите приоритети“. Те посочват, че сега има около 31% по-малко деца в опредлени институции, в сравнение с 2001 г. Казват, че общинските кметова се занимават с обществените услуги, но че директорите на институциите трябва да наблюдават развитието на децата и грижите за тях. На децата се гарантират, казват те, общи здравни, специални медицински и зъболекарски грижи, реабилитация и специфични терапии и че широк кръг от мерки са предвидени за да посрещнат техните нужди от образование и да предотвратят насилие. В заключение, правителството твърди, че нито една институция не е получила лоша или незадоволителна оценка за здравните грижи, които предлага.

Откакто този филм беше показан по BBC4, на различни международни благотворителни организации беше отказан достъп до Могилино. Правителството казва че единствено местният кмет има властта да махне директора. Тя все още е на работа там.

Advertisements

Written by Георги Антонов

1 април, 2009 at 19:45

Публикувано в Могилино

Tagged with

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: