See Europe – Да се погледнем отстрани!

Как изглежда България в западните медии?

Нов Колониализъм

leave a comment »

Източник: The Economist
Дата: 19 Март 2009 г.
Оригинална статия: A new colonialism
Подзаглавие: Българите искат европейска помощ за да управляват страната си

Влизането на България в Европейския съюз беше забавено от притеснения за корупция, организирана престъпност и бавна правосъдна реформа. Когато България и Румъния се присъединиха през 2007 г., Европейската Комисия получи „механизъм за съдействие и потвърждаване“, който й разрешава да следи реформите и да налага санкции. Тя съвестно удържа 200 млн. евро пари на Европейския Съюз на България през 2008 г. Правителството, водено от социалисти отговори сърдито, обвинявайки комисията в двойни стандарти и използване на системата за мониторинг като политически инструмент.

През февруари съветници на министър-председателя Сергей Станишев, родиха невероятен нов план. Според него комисията и други членове на ЕС биха получили повече сили да се намесват където „слабостите могат да се нарекат структурни и постоянни и… не могат да бъдат разрешени самостоятелно от българското правителство“. Планът предлага европейски чиновници и дипломати да бъдат включени в мониторинга на прилагането на закони, управляване на пари на ЕС и надзор над съдилища, прокурори и следователи. Те би трябвало да следят случаите на политическа корупция и организирана престъпност, с които правосъдната система толкова бавно се заема. Предложението е, че такова „партньорство“ би било по-добро от механизма на комисията — въпреки че може да отразява и факта, че ще бъде управлявано от София, не от Брюксел.

Г-н Станишев представи този секретен план пред президента на комисията Жозе Мануел Барозу, в началото на март. Отговорът беше хладен. Говорител казва, че г-н Барозу отхвърля предложението да има паралелна структура на сегашния механизъм. Посланици на страни от ЕС в София, които току-що научиха за плана, също бяха скептични. Един висш дипломат казва, че би било грешка да се вземат моркова и тоягата от комисията, която има едновременно политическата независимост и доверието на членовете на ЕС — неща, които българското правителство няма. Наистина, някои посланици откриват опит на българските социалисти да кажат на гласоподавателите, че ЕС има „нововъзвърнато доверие“ в правителството преди изборите през юни. Слагането на комисията и на членовете на ЕС начело на реформите може да удържи критиките.

Въпреки негативния отговор, правителството продължава да настоява за идеята си. То е насрочило края на март като целева дата. Външният министър, Ивайло Калфин, дори предложи подобна схема за всички членове на ЕС.

Механизъм за съвместно управление на страна може да бъде прецедент за ЕС, но не е такъв за България. Съветски „съветници“ пристигат на големи групи след 1944 г., за да осигурят придържането на новата комунистическа страна към курса на национализация, индустриализация и изграждане на социализъм. Въпреки това повечето българи биха приветствали по-широко участие на представителите на ЕС. В едно изследване, над 80% от запитаните казват, че не вярват на правителството, парламента и съдилищата. Почти 75% вярват на ЕС, особено на Комисията, според Евробарометър. По-голямо европейско присъствие в правителството може да се понрави на българите, дори и да има по-малък ефект, отколкото би им се искало.

Advertisements

Written by Георги Антонов

1 април, 2009 at 21:55

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: