See Europe – Да се погледнем отстрани!

Как изглежда България в западните медии?

България критикувана за козметични промени в съдебната система

with one comment

Източник: EUobserver
Дата: 08 Април 2009 г.
Автор: Елица Вучева
Оригинална статия: Bulgaria criticised for cosmetic changes to judiciary

В бързането си да влезе в ЕС, България е направила само „козметични промени“, за да доведе страната до европейските стандарти, особено що се отнася до правосъдието, твърди в свой доклад от 7 април Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

„Целият процес на реформи в България беше насочен към въвеждането, имплементирането и консолидирането на европейските стандарти, което позволи на България да се присъедини към Европейския съюз от януари 2007 г.“, каза Сергей Холовати (Укр.), председател на мониторинговия комитет на ПАСЕ в неформална нота, качена на уебсайта на Асамблеята.

„За съжаление, моето основно впечатление е, че в бързината да се посрещнат сроковете за присъединяване, някои от реформите, особено реформата на правосъдната система, са били подложени на множество ‘козметични промени’, които само насочиха реформите в нежелана посока“, продължава той.

12-страничната нота твърди, че „правосъдието [в България] остава под стигмата на дългите предварителни процедури в криминалното съдопроизводство, ниския брой дела срещу високопоставени длъжностни лица и държавни служители въвлечени в корупционни случаи, и неизпълнение на отсъждания на съда в Страсбург [Европейският Съд за правата на човека]“.

Допълнително, той твърди, че е „изненадващо“, че „съдиите се обучават едва след назначаването им и че няма система за оценяване на компетентността им. Очевидно това, добавено към широкоприетото виждане за корумпираност, дава почва на разпространеното недоверие към съдебната система.“

Текстът засяга също проблемите на България с корупцията и организираната престъпност, твърдейки, че макар и да е бил постигнат някакъв напредък, „България остава страна с ендемична корупция, която е навлязла в редовете на администрацията и съда.“

Посочват се също „нарушения на човешките права от полицията“, като се твърди, че полицейската безнаказаност и липса на отчетност остават проблем.

Слабостите на българското съдопроизводство „имат последствия в повечето сфери на обществото, което пречи на нормалното функциониране на всички демократични институции“, заключава документът, призовавайки България да работи върху тези недостатъци.

Този доклад повтаея редовните критики към новата страна-член от страна на Европейската Комисия. Брюксел многократно казва, че България трябва да подобри съдебната си система и да прави повече, за да се бори с корупцията и организираната престъпност.

През ноември София също невъзвратимо загуби 200 милиона евро предприсъединително финансиране от ЕС заради постоянната си невъзможност да се заеме с корупцията, като Комисията каза, че повечето мерки, предприети от правителството в тази сфера са „само обещания за бъдещи действия“.

България, заедно с Румъния, се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г.

И двете страни оттогава са поставени под безпрецедентен мониторинг специално в сферата на правосъдието и вътрешния ред.

Тазгодишният мониторингов доклад от Комисията се очаква да излезе през юли.

Advertisements

Един коментар

Subscribe to comments with RSS.

  1. То затова сме на това дередже – защото няма практически съдебна система, а най-ограбващите престъпления няма кой да разследва и съди…
    Човек по-лесно преживява смъртта на баща си, отколкото загубата на бащинията!

    Митко К.

    8 април, 2009 at 14:11


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: