See Europe – Да се погледнем отстрани!

Как изглежда България в западните медии?

Европарламентът преследва корупцията в Румъния и България

leave a comment »

Източник: EUobserver
Дата: 24 Април 2009 г.
Автор: Валентина Поп
Оригинална статия: Bulgaria criticised for cosmetic changes to judiciary

Членове на Европейския парламент помолиха европейската комисия в четвъртък (23 април) да подготви специални доклади до 15 юли по въпроса за управлението на европейски фондове в България и Румъния, в контекста на притеснения около правосъдните им стандарти и организираната престъпност.

Изразявайки „сериозна загриженост“ за финансовите интереси на данъкоплатците на ЕС, парламентът изиска „нулева търпимост“ в случаи на злоупотреби с европейски пари, измами и корупция.

Изискването беше формулирано като част от одобрението дадено на финансовите разчети на ЕК за 2007 г., в доклад одобрен с 431 срещу 46 гласа.

България и Румъния, които се присъединиха през 2007 г. все още са под близкото наблюдение на комисията чрез „механизъм за съдействие и проверка“, който наблюдава реформите в правосъдието и вътрешните работи.

Комисията избегна миналата година да свърже открито решението си да замрази 500 000 000 евро от европейските фондове за България и 142 000 000 за Румъния, с реформите в правосъдитето, въпреки че това беше направено поради опасения да не бъдат захранени с тези пари престъпни организации и корумпирани държавни служители.

Но в един документ изпратен от служител на ЕС до парламента на 8 април, комисията заяви, че „възобновяването на финансирането, разбира се, зависи от развитието на законодателната и правосъдна среда и от напредъка на отделните планове за действие“.

Румънският министър на правосъдието Каталин Предиу каза също в четвъртък, че знае, че към Букурещ може да се приложи взаимовръзка между фондове и реформи, но че в Брюксел все още не е взето решение.

Немският член на Европейския парламент Маркус Фербер подчерта, че тази зависимост е единственият контролен лост, който остава на ЕС. „Искаме този специален доклад, за да подчертаем, че единствените средства за натиск, които имаме са спирането на фондовете“, каза той за EUobserver.

Друг немски член на Европейския парламент, Ингеборг Грасел, член на комисията за бюджетен контрол, каза, че „готовността за реформи и в двете страни е много устойчива. Но в Румъния, ситуацията е притеснителна, защото тази готовност намалява. Правителството трябва да пришпори реформите и този специален доклад ще поддържа натиска върху него.“

От Българска страна, призивът за нови доклади се оценява като допълнително наблюдение. „Много съм разочарован от решението, защото за мен това на практика означава нов мониторинг върху България.“, каза българският член на Европейския парламент Маруся Любчева.

Комисията избягва оценки

Окончателният текст, приет в четвъртък, изключва спорни добавки, обвиняващи ЕК в „заблуждаване“ на европейското обществено мнение и на Европейския парламент относно готовността на двете страни да се присъединят към блока.

Първоначално предложени от двама депутати от социалистическата партия от Португалия и Дания, добавката казваше, че страните не са изпълнили т. нар. Копенхагенски критерии за членство в ЕС в някои области, сред които и прилагането на законите.

Европейският парламент запази по-мека версия на добавката, в която се казва, че комисията не се е отнесла към готовността на двете страни да усвояват фондове „с необходимата сериозност“ и че в тази връзка членовете на ЕК са имали „заблуждаващи“ изявления и действия.

В отговор, Комисията напомни, че парламентът и държавите членки са приели приемането на двете държави със специални предпазни клаузи, включващи възможността за отлагане на членството с една година.

„Нередностите в управлението на предприсъединителните фондове в България от 2007 г. насам и в Румъния от 2008 г. насам, излязоха наяве, благодарение на контрола на Комисията. В този смисъл, те са свидетелство за ефективността на приложените механизми и за надзорните действия на Комисията“, каза г-н Грей.

Членове на Европейския парламент също критикуваха механизмите за мониторинг, които Комисията е създала досега за двойката България-Румъния, както и „значението и надеждността на доставяната информация“ към комитета за бюджетен контрол на Европейския парламент.

Механизмът беше управляван от няколко дирекции на комисията под наблюдението на нейния генерален секретариат, но общите им усилия са били „недостатъчни“, казаха членове на Европейския парламент.

Advertisements

Written by Георги Антонов

26 април, 2009 at 15:00

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: