See Europe – Да се погледнем отстрани!

Как изглежда България в западните медии?

Балканските хора са „по-малко интелигентни“

leave a comment »

Източник: rfi
Дата: 12 Май 2009 г.
Автор: Сара Елзас
Оригинална статия: Balkan people ‘less intelligent’

Хората от Югоизточна европа не са толкова интелигентни, колкото тези от Северна и не трябва да им се позволява да решават бъдещето на Европа, заяви водещ член на ЕП.

Могенс Камре, заместник председател на групата „Европа на нациите“ в Европейския парламент, чиято Народна Партия е част от управляващата коалиция в Дания, казва, че тъй като румънците и българите не са създали здрави общества, не би трябвало да имат право да решават въпроси, касаещи държави, които са „по-здрави и жизнени“.

„Като погледна правилата за гласуване, виждам, че страни като Румъния и България имат много повече гласове от Дания, Швеция и Финландия и си мисля — честно казано — че ние сме по-умни от тях“, каза той за rfi.

Ние (в Западна и Северна Европа) имаме много повече прозрачност, демокрация и социални удобства. И не смятаме, че хората, които не създават здрави общества трябва да решават вместо нас. Страни, които смятаме за старомодни, антиреформистки, в много случаи направо реакционни, имат толкова много влияние в Европа.

Камре принадлежи към консервативната Датска народна партия, част от управляващата коалиция в Копенхаген и неговите забележки отразяват растящото културно разделение между по-малките, по-богати страни на Северна Европа, които се страхуват да загубят влияние спрямо страните с по-голямо население от Източна и Югоизточна Европа.

Те са най-новото проявление на така наречения фактор на „Евровизия“, в който страни, които бяха в ядрото на стара Европа, обвиняват новодошлите от Средиземноморието и от изток, че смъкват стандартите.

Когато новият Европейски Парламент започне заседания след изборите през Юни, Дания ще загуби едно от 14-те си места, а Румъния и България ще имат 50 места общо. С общо население от 30 милиона души, те ще снижат и малкото влияние на 5.5 милионна Дания. Тази загуба тревожи членове на ЕП като Камре, който смята също разрастването на ЕС за заплаха за националните култури.

„Французите са различни от датчаните, датчаните са различни от гърците и португалците са различни от финландците“, казва той, добавяйки мисълта, че отворените граници носят повишена престъпност.

Дания, както и Германия, все още отказва да отвори напълно границите си за работници от новите страни-членки. „Днес имаме престъпници от цяла Европа, които могат да пътуват из цяла Европа“, казва Камре. „Те могат да са във Франция едидин ден и след 12 часа да са в Дания… и е невъзможно гражданите да се чувстват сигурни.“

Но румънският евродепутат Ренате Вебер отхвърля коментарите на Камре като „детински“ и суеверни. „Не мисля, че скандинавците са по-интелигентни от които и да било други хора. Вярно е, че имат социални държави и имат отдавна функциониращи демокрации.“

„Истината е, че те в много отношения се справят по-добре от много страни-членки на ЕС, не само от Румъния и България.“

Вебер казва, че Европа трябва да се справи с политическото и културно разделение. „Не само разликата между юг и север, която е реална… Но по-точно: това е разлика между страните, които се освободиха от комунистически режими преди две десетилетия“, каза тя, добавяйки, че страни като нейната имат много да научат.

„Все още трябва време да се разбере по-добре какво е предприемачество, какво е поемане на отговорност. Идеята, че свободата идва с отговорност: това е най-важното нещо, което нашата политическа култура все още не разбира ясно, или не го показва.“

Вебер казва, че ЕС е механизмът, чрез който нейната страна и други посткомунистически страни-членки ще получат възможност да се управляват по различен начин. Но за Могенс Камре, точно в това е проблемът.

„Ние искаме Европа на нациите“, каза той. „Ние вярваме, че демокрацията може да съществува само в една нация… а днес това, което виждаме е, че решенията които се вземат за Франция, се вземат от хора, които никога не са били във Франция и хора, които никога не са били в Дания вземат решения за Дания. Това, в крайна сметка, ще разруши демокрацията.“

Камре, който няма да се кандидатира през Юни, причини много противоречия, когато, в разгара на мюсюлманския гняв около карикатурите на Пророка Мохамед, публикувани в Дания, той обвини ислямистите в инфилтриране на Европа „където чакат да станат достатъчно на брой за да ни премахнат“.

Advertisements

Written by Георги Антонов

15 май, 2009 at 12:47

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: